Morfium
-
nekrológ -banda & kontakt - logó - diszkográfia - hírek - bulimemoár - linkek - képcsarnok - mp3 -

 

2010.09.01.
Az "A Mester alkot" lemez kritikája a július-augusztusi Rockinform magazinban:


"A láncfűrészes, véres borítóból rögtön sejtettem, a Morfium nem egy 100 Folk Celsius tribute zenekar. A jászárokszállási hármasfogat legutóbbi anyaga, a 2007-ben fogant Öreg Sátán címet viselő hanghordozó után két évvel, azaz tavaly jelentkezett e szóban forgó CD-vel, amely kilenc tornádósebességű thrash tételt rejteget.
A stílus összes jegyét magukon viselik a Mester....dalai, nyoma nincs a sávok közt kislánybugyi-nedvesítő balladának, vagy "klipes nótának", csak arcbamászó, néhány perces metal-őrületek követik egymást gyors egymásutánban. A hangulatot már az elején sikeresen megalapozza a brigád azzal, hogy a címadó és egyben kezdő nóta egy láncfűrész hangjaival indít. Ezt nevezem én hatásos belépőnek, hehe!
A gitáros/basszeros (!) Csorba Lajos jól tekeri Flying-V-jét, Gyenes András dobos változatos dolgokat hoz szerkóján, Kerek Tamás énekes pedig Tarja-áriák helyett karcos hangon kántálja a stílusában egyértelműen jónak számító dalszövegeket, amelyek természetesen a világ negatív oldaláról szólnak. Ez utóbbi megállapítást ne vegyétek kritikának, egy thrash szöveg nem szólhat rózsaszín angyalkákról ugyebár.
A cucc hangzása nem tökéletes, de olyan nagyon azért nem is hallatszik rajta, hogy nem drágább stúdióban készült. Az ének lehetne mondjuk valamivel "előrébb", de ettől eltekintve teljesen elviselhető a dolog....
A zenekar most éppen basszusgitárost keres! Ha találnak egyet, egészen biztos folytatják majd lassan 10 éve megkezdett "harcukat". Én mindenesetre szorítok nekik."

Tim-Tirpunkhttp://www.nuskull.hu
Öreg Sátán demokritika
2007-04-08
Szerző: haragSICK


http://www.kronosmortus.hu
Öreg Sátán demokritika
2007-02-27
Szerző: Menegroth

 

http://www.hardrock.hu/modules.php?name=koncertek&ertazon=6
Hard Rock Magazin
2004-10-31
Szerző: Hellstar - Szakáts


Forr-a-dalom Fesztivál
2004 október 31, Petőfi Csarnok

MORFIUM:

Talán az első bandája az estnek, ami tűzbe hozott a jászárokszálláson alakult Morfium zenekar volt. A german power/thrash vonulatot igen magába szívó együttes nagyon kellemes programot adott. Kaptunk egy nagyszerű Sodom: Ausgebombt és egy Kreator: Renewal feldolgozást, valamit pár saját számot. (ellenőrzés, tedd meg csak úgy, préda, emlék a kudarcról). Kerek Tamás hangja nagyon jól illik a durva thrash muzsikához, Csorba Lajos is vigyorogva nyomta a súlyos dalokban a szólókat. Érdemes a csapat honlapját felkeresni, rengeteg info, kép, mp3 és video tölthető, nézhető meg. Ígéretes csapat nagyon, a kellő hajkoronákkal és zenei tudással, egy Slayert és egy Testamentet azért bevennék még a programba. (Vagy Overkill-t, nem is tudom van Mo-n olyan banda akik Blitz-ék számait dolgozzák fel?)http://underground.pcdome.hu/cikk.php?id=3169&_bno=0
Underground Zenei Kulturális Magazin
2004 november 18.
- Morello -


Forr-a-dalom Fesztivál
2004 október 31, Petőfi Csarnok

...
"A Stress végeztével ismét átbaktattam a kisszínpadhoz, mert egyrészt nem volt kedvem végigvárni az átszerelést, másrészt a következő fellépőt, az Obstruction-t már láttam korábban, és most annyira nem voltam kíváncsi rájuk. Harmadrészt pedig vonzott a kisteremből kihallatszó őrjöngés. Mindezt az általam eddig ismeretlen Morfium nevű zenekar szolgáltatta. Nem is akárhogy! Vérbeli izom-thrash-t nyomattak, már csak a hangfalakból kiáradó energia is meglóbálta a fejeket. Brutálisan nyomták, a frontember megjelenése és folyamatos hajlóbálása akár a Cannibal Corpse-ba is beillene, a hangja viszont (szerencsére) nem a pokolmély hörgést, hanem a thrash-re jellemző acsarkodó stílust idézte. Feldolgozásképpen eljátszották az egyik aktuális kedvencem, a Sodom egy számát, az Ausgebombt-ot (máris a szívembe zártam a csapatot!), valamint a Kreator-tól a Renewal-t. Emellett persze volt pár saját szám is, és mindez meggyőzött arról, hogy nagyon ígéretes bandával állunk szemben. Remélem sikerül majd egy másik alkalommal is elcsípnem őket.!"

...

 

Rockinform
2004. október (XIII. évf. 8. szám)
Meghallgattuk rovat (49. old.)
szerző: BazsiMORFIUM
Ellenőrzés

Könnyű helyzetben vagyok ezzel az elszánt jászárokszállási thrash csapattal, mert birtokomban van két korábbi felvételük is, melyeket most szépen kronologikusan meg is hallgattam. Mindhárom anyag próbatermi felvétel, és ehhez mérten nem is alkalmasak hifi berendezések tesztelésére, de azért szépen fokozatosan érződik a javulás demóról demóra. Ugyanez elmondható a zenére is, de az átütő javulás minden szempontból az új, szóban forgó anyagon figyelhető meg.
Ez a CD mindössze két saját számot tartalmaz, ám ez a két dal nagyon szépen össze lett rakva. Az előzőekhez képest ez a két tétel sokkal gyorsabb, és egyben keményebb is. Ez a profil egyébként sokkal jobban áll a zenekarnak, másfelől ehhez már kell egy olyan csuklóval megáldott gitáros is, mint Csorba Lajos, mert ezt már akárki nem játsza el csak úgy...
A pörgős számokhoz kapunk pörgős gitárszólókat is, de hozzá kell tennem, hogy bár ezek megfelelő konzekvenciával vannak ledarálva, ötletesség terén hagynak némi kívánnivalót.
A szövegek is kidolgozottabbak az ezt megelőzőktől, egészen jól sülnek el a rímek, viszont ez az általános szocio-fika meglehetősen idejétmúlt, egyszóval a tartalmon volna mit erősíteni.
Harmadik számként szerepel a CD-n a Sodom Ausgebombt című számának feldolgozása igen hiteles kiadásban. A szólók nagyon sütnek Csorba Lajos keze alatt, de mindenki jól teljesít, a hangszeres tudással semmilyen komolyabb gond nincs, elég szabályos a fémreszelék.
Egyszóval bőven van mit cizellálni, modernizálni, de a tendencia abszolút biztató, úgyhogy mutatóujj-kisujj, aztán csak így tovább!

 

 

Metal Hammer H
2004 07/08
Demonstráció (78. old.)
szerző: LL [Lénárd László]MORFIUM
Ellenőrzés

A jászárokszállási Morfium egy thrash csapat, és ugyan ez már a harmadik demójuk, eddig nem nagyon lehetett hallani, olvasni róluk, leszámítva persze, hogy bemutattuk az előző anyagukat is. A Jászság nem egy metal centrum, az biztos, és talán épp ez a relatív elszigeteltség okozta, hogy a Morfium muzsikája semmilyen trendi elemet nem tartalmaz.
Jobbára hosszúhajú, bőrdzsekis, Slayer-pólós brigádról van szó, amely a Kreator, Testament és a Moby Dick nevével is fémjelezhető thrash irányt tartja sajátjának. Próbahelyi, mobilstúdiós anyaghoz képest igen bika hangzású, és kellően nyers ez a három friss felvétel, amelyek közül kettő saját dal, a harmadik pedig a klasszikus Sodom-schlager, az Ausgebombt egy elmorfiumizált verziója. Az Ellenőrzés egy középtempónál gyorsabb, de azért kontrollált tempóval indít, jóféle Bay Area döngetéssel, valamint egy Akelásan mondókás verzetémával, majd jönnek a kapkodósabb témák is. Van egy nyuszifaroknyi szóló is, de arra nem érdemes külön kitérni. A Tedd meg csak úgy egy lassabb, döngetősebb, súlyosabb jellegű téma, efféléket a Moby Dick is szeret előhúzni a tarsolyból, itt viszont hangsúlyosabb szerepet kapott a szólógitár. Az énektéma is kidolgozottabb, de egy-két plusz hang, vagy némi dallamkezdemény a refrénben nem ártana. Az Ausgebombt meg, ami a Morfium régi koncertfavoritja is, önmagáért beszél.
Amennyiben valaki ezt az anyagot szeretné beszerezni, jó ha tudja, hogy egy multimédiás CD-re számíthat, amire az előző demók is felkerültek mp3-ban, fotókkal, borítókkal, plusz a régi honlap anyaga is.

 Rockinform
2004. május (13. évf. 121. szám)
Meghallgattuk rovat (44-45. old.)
szerző: BazsiMORFIUM
Bűnöd és Hibád
Préda

Egyszerre két demo anyagot is eljuttatott hozzánk ez a jászárokszállási brigád, melyből az egyik még 2002 februárjában, míg a másik tavaly év végén készült el. Érdekes volt egymás után meghallgatni a két anyagot, mert fülre is simán meg lehet állapítani, hogy melyik készült korábban. A "Bűnöd És Hibád" a klasszikus thrash hagyományait igyekszik követni, de a zene atmoszférájában ott lebeg a power, a heavy metal és némi progresszív vonulat is. A hangzás sajnos nem hoz túlságosan magas szintet. Viszonylag érthetően szól az anyag, de a gitár túl van torzítva, olyasmi érzést kelt, mint egy túlhajtott MT-2-es pedál. Nem kellemes. Viszont a riffek nagyon jók, és kétségtelen, hogy Csorba Lajos gitáros jobb csuklója gumiból készült. Nagyon megy neki a reszelés, viszont hiányoltam a gitárszólókat a lemezről, ám ehhez hozzá kell tennem, hogy az egygitáros felállás miatt ez ugye nehezebben megvalósítható. Az ének viszont nem sokat emel a produkción, nem sugárzik belőle az erő, és az énektémák sem túl eredetiek.
A második demo (Préda) már sokkal jobban szól. Jobban előtérbe került a basszus, és a gitár sem annyira sült hús. Itt sikerült az éneket is jobban fölkeverni, de még mindig nem érzem az áttörést. A szövegek - csak úgy, mint az első lemezen - itt-ott vicceskedő hangvételt mutatnak, ami egyáltalán nem fekszik. Ne akarjátok kocsmazenekarrá degradálni önmagatokat. Barátságtalan arcot kérek!
A második anyagon már megérkeznek a szólók is, bár a "Jutott Neki" című szerzeményben található ciklikus standard tekeréstől nem estem hanyatt. Kellene valami extrémebb, valami egyedibb. A technikai tudás megvan hozzá.
A "Préda" zenei anyaga még mindig vastagon thrash, de az első demo-hoz képest sokkalta nagyobb mértékben közelít a power metal-hoz, és a "Ha Úgy Akarom" című szerzeményben a doom-mal is kacérkodik a zenekar.
A Morfium egy jó kis thrash csapat, de annyi bizonyos, hogy átgondoltabb szövegekkel, súlyosabb énekkel és fenyegetőbb gitárszólókkal hamarabb célba találhat.http://passzio.wplanet.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=813

http://www.headbanger.hu/be/htdocs/main_file.php/lemez/2083/

szerző: Szilasi ZoltánMORFIUM
Préda

A jászárokszállási Morfium zenekar idén immár második demóját adta ki idén, Préda címmel. A kiadvány külsőre is igényességet mutat: szines nyomdai borító, stb., amiről minden komoly hozzáállású demós zenekar példát vehet.

Power-thrash metalként definiálják saját zenéjüket, ami véleményem szerint meg is felel a valóságnak. Jellegzetesen thrashes riffeket hallhatunk az azonnal berobbanó Jutott neki című számtól kezdve mind a négy (avagy bónusszal együtt öt) nótában. A gitártémákkal semmi probléma, a stílus követelményeinek kiválóan megfelelő; sokszor - például a már említett nyitó darabban - egészen jó ötleteket hallhatunk. A hangszeresek közül még Gyenes András dobost is dícséret illeti: korrekten alapoz, és kellemes kétlábgépes részeket is hallhatunk itt-ott.
Az ének viszont véleményem szerint kissé egyhangú; szívesen hallanék több olyan részt, mint a demó talán legjobb nótájában, a címadó Prédának végén hallható károgósabb téma. Egyértelmű hogy ez a zene nem a dallamos énekről szól, viszont ilyesfajta szinesítés szerintem a változatosság mellett a muzsika erejét is növelné.
A demó már említett két nyitó dala mellett, melyek tipikusabb thrash metal darabok, a komolyabb záró darab, a Ha úgy akarom is egészen jól sikerült: öröm egy ilyen változatos, sok jó ötletet felmutató dalt hallani a csapattól. A harmadik szám, a Tüskés Normann viszont (talán humorosnak szánt - de szerintem inkább komolytalan, a zenéhez nem méltó) szövege miatt nyerte el kevésbé tetszésemet. Bár, egyszerű és fogós témája miatt lehet, hogy sok embernek pont ez lesz a kedvence a zenekartól.
A borítón fel nem tüntetett bónusz nóta, a Pitonfej valószínűleg egy koncertfelvétel, szintén a zenekar 'humorosabb' oldalát mutatja. Egyébként kíváncsi lennék rá, hogy a banda mit mutat fel élőben, hiszen ilyen zenével komoly energiákat lehet felszabadítani koncerteken; nem is beszélve a csapat ígéretes feldolgozás-listájáról (Sodom, Moby Dick, Kreator, Venom).
Nem tökéletes, de második demónak nagyon megfelelő anyag a Préda; úgy gondolom, hogy a zenekar kitartással, további fejlődéssel, és sok koncertezéssel biztos hogy sok ember tetszését elnyerheti majd.Metal Hammer H
2002/10, 14. évf. No. 148.
Demonstráció (78. old.)
szerző: SCH-DTMORFIUM
Bűnöd és hibád

Bevallom, a jászárokszállási brigád első demóját hallgatva igen erőteljes nosztalgia tört rám: a Morfium fél órás anyaga ugyanis mind zenében, mind hangulatban szinte vegytiszta módon idézi meg a kb. 10-12 évvel ezelőtti hazai metal underground időszakát. Ebből az érából is az olyan thrash csapatok demóira gondolok, mint az Exit, a Hecatomb, a Butchers, az Atomic vagy a Beyond; ill. összehasonlítási alap gyanánt még a Moby Dick első albumát is felemlegethetem.

Akkoriban kultikusan hallgattuk ezeket a talán nem a legjobb minőségű, ám annál hangulatosabb felvételeket - no, persze szigorúan csak kazettán! Nos, a Morfium anyaga már CD-n érkezett, de amúgy szinte tök ugyanaz a zenei és hangulati világ köszön vissza róla, mint az említett bandák korabeli hangzóanyagairól. A kísérőlevélben a srácok ugyan szimplán heavy metalként definiálják önmagukat, azonban ez itt bizony nem más, mint a jó tíz évvel ezelőtti emlékeket visszaidéző, szikár power/thrash - és tegyük hozzá rögtön, ennek egyáltalán nem is rossz!

Gyerekbetegségek persze azért akadnak, de a vaskos Kreator/Slayer/Moby Dick/Metallica hatásokat hordozó döngetős nóták (és főleg Csorba Lajos riffjei, témái!) alapból mindenképpen rendben vannak. Csiszolnivalók ide vagy oda, bemutatkozásnak ez a félórányi felvétel minden kétséget kizáróan bíztató. Húzósak, változatosak, feszesek az alapok, jók a szikár, old school thrash/power jellegű riffek, és az amúgy nem túlzottan bonyolult dalokban mindennek megvan a maga miértje. Amire viszont én a jövőben jobban odafigyelnék, az egyrészt a változatosabb, kifejezőbb énektémák, másrészt meg az összeszedettebb, koncepciózusabb szövegek. Utóbbiak itt-ott mintha inkább csak vázlatok lennének, nem pedig végleges, átgondolt és kidolgozott verziók. (Ez különösen igaz a Pitonfej c. szám szövegére, ami nagyon nagy mellényúlás sajnos.) Ja, és szerintem nem ártana még egy gitárost bevenni a csapatba, mert ez a fajta tömény, riffelős muzsika kétszer hat húron dörren csak meg igazán! Egyébként az anyag legjobbja talán maga a címadó szerzemény, de a Krisztus koporsója és a Megfagyott remény is az erősebb pillanatok közé tartoznak. A megkezdett út és a választott irány nekem egyértelműen szimpatikus; ha pedig javasolhatok valamit, srácok, akkor az az, hogy legközelebb csak 3-4 nótát vegyetek fel, de azok szóljanak vadállat módon, legyen bennük kicsit változatosabb, színesebb az ének (az agresszív él viszont maradjon meg!), és gyúrjatok rá jobban a szövegekre. Mindent bele, jó lesz ez!


- elérhetőség - logó - demók - koncertek - sajtó - partnerek - fotók - repertoár - mp3 -